Expatriate, Beware!

If a stranger calls you stupid, are you just gonna shut up your mouth? If a stranger humiliates your race, are you just gonna keep quiet? Well, I’m not. I’d refuse, whether frontally or painfully fine. That’s why I can understand how a humiliation remarked a staff may result to a serious riot.

Three days ago, an Indian-Singaporean supervisor in a dockyard company at Batam, Riau Islands, insulted an Indonesian worker by saying, “Indonesian are stupid.” The Indonesian was offended, then he got pissed off. Those people fought, then the other workers saw it, they got provoked and it escalated into a riot. The riot turned into serious problems, lotta factory’s equipment got damaged, and the factory couldn’t operate efficiently. Lotta workers must stay home, while some expatriates (which mostly were Indians) refuge to Singapore for avoiding the possibility of backlash. The Indian supervisor which humiliated first, got arrested by local police, and he must face possibility of being jailed up to seven years.

Security officers observe a car damaged during a riot at a shipbuilding company PT Drydocks World Graha on Batam Island. At least 45 Indian expatriates were evacuated from the commotion on Thursday. – Antara/Jo Seng Bie. Photo taken from http://thejakartapost.com

Perhaps, if only Indonesian workers weren’t paid too cheaply, compared to foreign engineers which were paid too much, then it wouldn’t accumulate jealousy in Indonesian workers which turned into a huge rage. But I don’t concern to it. I think, whatever the reasons are, we can’t let a stranger humiliates us, not in our own home(-land). That’s why the main issue of the case ain’t the raging labors which felt unpaid much, but it’s about an Indian Singaporean which has offended Indonesian on the land of Indonesia.

Once I asked a friend of mine, a lawyer, could I state anyone if he/she humiliated me? The lawyer said, I could do it by a statement that the person has done something unpleasant which hurt my feeling. So could the insulted labor report to police just because an Indian had called him stupid? I’m sure that the labor felt hardly offended, he hated of being called stupid, not from someone who came from a nation whose movies seemed often solving problems only by dancing.

I told my mom, police might laugh at me if I report to them only because I’m offended by being called as stupid. Then my mom said, “If you call me stupid just because I can’t upload photo to internet, I’ll report you to Commission of Human Rights!”

Never mess up by calling someone as stupid. We’ve seen it, just because an Indian couldn’t shut up his too-big mouth, a dockyard company must lose materials up to a million US dollars.

Wherever you go, any territorial you come to, please give your respect to the local custom rule there. Expatriates, beware about your behavior if you come to Indonesia.

Advertisements

25 Comments (+add yours?)

  1. Cahya
    Apr 25, 2010 @ 10:39:13

    Tapi bagaimana dengan pekerja Indonesia-nya sekarang?

    Reply

  2. alamendah
    Apr 25, 2010 @ 20:10:18

    (maaf) izin mengamankan KETIGA dulu. Boleh kan?!
    Aneh juga kita ini. Terasa menjadi budak di negeri sendiri

    Reply

  3. alamendah biru
    Apr 25, 2010 @ 20:15:13

    (maaf) izin mengamankan KEEMPAT dulu. Boleh kan?!
    Di manapun kita, sebagai minoritas atau mayoritas mestinya mampu menjaga diri dan perbuatan dari tindakan2 yang dapat menyinggung perasaan ras lain.

    Reply

  4. Darin
    Apr 26, 2010 @ 15:31:01

    I’ve heard those news, but I didn’t know exactly how it goes. Err.. the word ‘stupid’ made all of these?
    Agree. Wherever we stand, we must give a respect to the homeland rules. Neither in the country whose movies seemed often solving problems only from dancing *lol*
    Oya, about the price of a book you’re asking, it’s 38 thousand at gramedia 🙂

    Reply

  5. Bang Aswi
    Apr 27, 2010 @ 01:30:17

    Sudah gajinya rendah, dihina pula, siapa yang tahan? Kita masih terima kalau gajinya rendah dan selalu memahami masalah itu, tetapi kalau harga diri sudah disentuh, wah … siapa pun akan naik darah. Semoga keadaan semakin membaik, di manapun….

    Reply

  6. tukang komen
    Apr 27, 2010 @ 16:18:10

    Kalo pendapatku, keroyok aja yang menghina… gak usah pake ngerusak-rusak pabrik… kan jadi rugi sendiri kan kalo libur gak kerja kayak gitu…..?

    Reply

  7. richo
    Apr 28, 2010 @ 05:46:37

    Beda bayaran gpp tapi klo memang level jabatan beda n sewajarnya, klo terlalu jomplang y bikin jealous pastinya…… kan ni pabrik di indonesia. weh weh weh kok kaya penindasan yah

    Reply

    • Vicky Laurentina
      Apr 29, 2010 @ 10:36:15

      Iya, ini yang sedang ditinjau ulang. Pabriknya di Indonesia, tapi karena pemiliknya bukan orang Indonesia, maka dia merasa berhak aja mempekerjakan tenaga dari manapun dengan bayaran sesukanya. Mestinya Indonesia mengijinkan investor asing buka pabrik di Indonesia, dengan syarat merekrut orang Indonesia sebagai pegawai, dengan gaji memadai.

      Reply

  8. ariefborneo
    Apr 30, 2010 @ 13:32:35

    Good artikel mba…seharusnya sebagai warga asing mereka bisa menjaga etika dalam berbahasa dan berbicara agar tidak memicu kejadian seperti di batam

    Reply

  9. Qori
    Apr 30, 2010 @ 23:38:13

    Ya Allah, berikan saya pemahaman untuk membaca tulisan pemilik blog ini X(…
    Kalau diliat dari komennya nih masalah buruh ya,,,?
    btw: masalah ane kena rajam, sedikit ralat. seharusnya dijilid pake sejadah. Ntar ane post suatu saat…
    yang jelas itu sakit dan sangat menyebalkan.

    Reply

  10. Asop
    May 03, 2010 @ 17:20:32

    Hehe, jangan macam-macam kalian para pekerja asing di Indonesia ini. 😀
    Negara yang ramah ini bisa menjadi brutal jika keadaan memaksa. 🙂

    Reply

  11. didut
    May 04, 2010 @ 01:45:19

    biasanya keluar google translatenya kok kali ini gak yah? hihihi~ … anyway di indonesia skrg kelihatanny atingkat emosi masya kita sdh mulai ‘mendidih’. Siswa tdk lulus aja sdh bisa merusak sekolah, I’ll say WTF about those student.

    Kembali ke topik…well mulutmu memang msh menjadi harimaumu 😛

    Reply

  12. tikno
    May 04, 2010 @ 15:35:46

    But we should not always generalize all Indians.

    Reply

  13. emmychen
    May 07, 2010 @ 21:02:30

    hahh kalau saja hukum lebih kuat di Indo..
    pemerintah aja ilok2an.. kalo sidang pada berantem n berkelahi.. itu kan diliat orang sedunia.. gimana bisa respek sama orang kecil kalo orang besarnya aja bersikap sperti itu.. haizz :S

    Reply

And how do you think about it? ;-)

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: